במהלך השנים האחרונות ישנו עיסוק רב בנושא התאמת עיצוב סביבת העבודה לעובדים. המטרה היא לעצב את החללים באופן שישפר את התחושה של העובדים ויגרום להם לעבוד בצורה יעילה יותר. מסתבר שהנושא לא פסח גם על עיצוב סביבה לימודית לבתי ספר ושגם שם נעשים ניסיונות לשנות את הסביבה הלימודית כדי לשפר את ההישגים של התלמידים בלימודים.
הקשר בין עיצוב סביבה לימודית בכיתה ובין הישגי התלמידים – מחקר
מחקר שנערך באוניברסיטת סלפרוד באנגליה יחד עם אדריכלים, מצא שעיצוב סביבת למידה בכיתה לימודית מוביל לשיפור בהישגים של התלמידים.
המחקר שארך שנה בחן 7 בתי ספר יסודיים. במחקר נבדקו 751 תלמידים שלמדו ב-34 כיתות. עיצוב סביבה לימודית בכיתה של כל אחת מהכיתות הייתה שונה וגם קבוצות הגיל היו שונות זו מזו.
במהלך המחקר, בחנו החוקרים 2 נושאים מרכזיים: הנושא הראשון היה היכולות של התלמידים בכתיבה, קריאה ומתמטיקה לפי מגדר וגיל במהלך תחילת השנה ועם סיומה.
הנושא השני היה עיצוב סביבה לימודית בכיתה שכללה בין היתר: יכולת ההתמצאות במבנה, הצבעים, הארגון של החלל, הגמישות של החלל, איכות האוויר והטמפרטורה, הרעשים, האור הטבעי והסידור של הכיתה.
תוצאות המחקר של עיצוב סביבת למידה בכיתה, הראו שסביבת הלימודים, למשל הנוחות של ריהוט למוסדות חינוך שהיה בשימוש, השפיעה על הצלחת התלמידים ב-73%, כאשר השינוי הממוצע בהישגים עמד על 25%. הממצאים הוכיחו שההשפעה של עיצוב סביבה לימודית לבתי ספר על ההישגים של התלמידים רבה ביותר.
מרכיבים חשובים ביצירת סביבה לימודית בכיתה
כפי שצוין – יש לעיצוב סביבה לימודית בכיתה יכולת להשפיע על הצלחתם של התלמידים בלימודים, ולכן, חשוב מאוד להשקיע מחשבה בתכנון הסביבה.
דרך טובה להשפיע על יכולת הלמידה של התלמידים יכולה להתבצע דרך יצירת תחושת הזדהות. יצירת הזדהות יכולה להתבצע דרך בחירה נכונה של אלמנטים, כמו למשל: קישוט הקירות, בחירה בגופי תאורה איכותיים ורבים וביצוע בחירות נוספות שנוגעות לאלמנטים.
מרכיב חשוב נוסף בנושא של עיצוב סביבת לימודית לבתי ספר, הוא האור הטבעי. המצב הרצוי הוא שהכיתה תואר על ידי אור טבעי שיכנס לחלל ממספר כיוונים, במידה שניתן, רצוי שהכיתה תואר בין היתר מכיוון דרום.
שני מרכיבים חשובים נוספים נוגעים לריהוט ולציוד הנוסף ולצבעים. חשוב לבחור בשולחנות וכיסאות שמעוצבים באופן ארגונומי ומקנים לתלמידים יציבות בעת הישיבה.
שולחנות וכיסאות ארגונומיים יאפשרו לילדים לשבת במשך זמן ממושך יותר, להתרכז ולשפר את ההישגים תוך כדי שמירה על בריאותם. בנוגע לצבעים השולטים בחלל – כאשר מדובר על כיתות נמוכות, יש לבחור במעט צבעים ובגוונים בהירים, כמו למשל: ירוק וסגול. אפשר להניח על הרצפה שטיח בגוונים הללו, רהיט או לצבוע את הקירות. המלצה נוספת היא לייצר גמישות בכיתה, בצורה זו יהיה ניתן לבצע הפעלות שונות בו זמנית ולשנות את החלל במהירות וללא קושי.
השקעה בעיצוב הסביבה הלימודית בכיתה יכולה לתרום רבות לשיפור ההישגים של הילדים, לכן, חשוב לבצע את הבחירות בקפידה ולהשקיע בכך זמן ומחשבה.